Wat spiegelt je kind over jouw eigen gedrag?

Wat zegt de ongewenste reactie van je kind over jou?

Stel je voor: je bent in de keuken bezig en plots hoor je vanuit de woonkamer je kind tegen zijn broertje zeggen: “Hou toch op, je doet altijd zo irritant!” Je eerste reactie is frustratie. Waarom moet hij nu zo reageren?

Maar als je even stilstaat en luistert naar de echo van zijn woorden, begint er iets te dagen. Wat zegt dat over mij?

Mijn irritatie is een spiegel van mijn eigen ongeduld

Het begon allemaal toen ik mijn zoon hoorde klagen over zijn jongere broer. Ik dacht: “Waarom moest hij nou zo negatief doen, wat zeggen zijn woorden over mij?”

Dit gevoel van irritatie kwam me bekend voor. Ik erger me ook vaak als hij niet snel genoeg klaar is om naar school te gaan. Hij is traag met zijn ontbijt, traag met aankleden. Maar wacht eens, ben ik zelf niet vaak gestrest omdat ik nooit genoeg tijd lijk te hebben?

Mijn zoon reageert op dezelfde manier als ik

Terwijl ik daar stond, midden in de keuken, met mijn handen vol aardappelschillen, besloot ik even diep adem te halen en na te denken.

Wat als mijn zoon eigenlijk op dezelfde manier reageert als ik vaak doe? Misschien was dit een reflectie van hoe ik zelf soms met stress en irritatie omga. Het was een ontnuchterend moment van zelfreflectie. Mijn kind als spiegel.

In plaats van irritatie uiten, vroeg ik: wat is er aan de hand?

Dagen later, in een vergelijkbare situatie, probeerde ik mijn aanpak te veranderen. Toen de jongens weer begonnen te kibbelen, knielde ik neer en vroeg rustig wat er aan de hand was, in plaats van direct te reageren met irritatie.

We kwamen tot een gesprek waarin ze beiden hun gevoelens uiten en samen een oplossing bedachten. Het was een opener en positievere ervaring voor ons allemaal.

Mijn reacties zijn essentiële lessen voor mijn kinderen

Ik besefte dat mijn reacties essentiële lessen zijn voor mijn kinderen over constructief met conflicten omgaan.

We hebben geleerd geduldiger te zijn, elkaars standpunten te respecteren en samen naar oplossingen te zoeken.

Mijn zoon spiegelt mij dagelijks

Soms door wat hij zegt, soms door hoe hij het zegt. Hij leert me over mijn eigen gedrag, en mijn onbewuste reacties en hoe ik de wereld en mijn eigen kinderen beïnvloed. Zijn traagheid is een uitnodiging voor mij om te vertragen en de momenten meer te waarderen.

Welk gedrag van jou, wordt door jouw kind gespiegeld?

Als je meer blogs wil zien klik dan op: volgende blog

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook