Traumaverwerking

Wat is een trauma?

Een trauma is het gevolg van een heftige emotionele gebeurtenis die je niet hebt kunnen verwerken; zoals verlies, mishandeling, misbruik of een ernstig ongeluk.

Voor hoog gevoelig mensen, die gevoelens veel intenser ervaren, kan de impact van een trauma nog groter zijn. Door mijn dochter (HSP) weet ik wat het betekent om hoog sensitief te zijn.

Wat is het effect van een trauma?

Onverwerkte trauma’s kunnen een diepgaande impact hebben. Dit kan leiden tot angsten, schrikreacties, nachtmerries, herbelevingen, verdriet, somberheid, irritatie of een verstoorde relatie met jezelf en anderen. Het kan ook zijn dat je er geen bewuste herinneringen hebt, terwijl je er toch veel last van hebt.

Waarom erover praten soms moeilijk gaat?

In een traumatische situatie schakelt het zogenaamde reptielenbrein automatische je denkvermogen, tijdsbesef, spraakcentrum uit zodat je al je energie kunt gebruiken om te vechten of vluchten. Als dat niet meer lukt ‘bevries je’. Je dissocieert, je voelt het dan minder. Hierdoor bescherm je jezelf voor de heftige gebeurtenis.

Dit verklaart waarom erover praten niet of moeilijk lukt en dat je lichaam bij een herbeleving dezelfde reacties geeft als tijdens het trauma. Immers je spraakcentrum en tijdsbesef waren tijdens de traumatische gebeurtenis uitgeschakeld.

Hoe verwerk je een trauma?

In regressie maak je contact  met je bewuste en onderbewust trauma’s. Je herbeleeft ze, maar nu in een veilige omgeving en onder professionele begeleiding van een therapeut. De heling vindt plaats op mentaal, emotioneel, lichamelijk en spiritueel niveau. De sessie wordt pas afgerond als het voorbij is, je veilig voelt en je lichamelijke- en geestelijke rust ervaart.

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook