Impact van ons verleden op nu

Je lijkt geboren te worden met een ‘lege database’

Je lijkt als baby geboren te worden met een ‘lege database’ met ervaringen. In de loop van je leven vul je die ‘database’.  Aan elke ervaring zit een emotie gekoppeld. Van aangenaam, neutraal, vervelend tot traumatisch en alles wat daartussen zit.

In nieuwe situaties zoek je onderbewuste in die ‘database’

Als je in een nieuwe situatie komt, zoekt je onderbewuste vliegensvlug in die ‘database’ met oude ervaringen en haalt die ervaring (met de daaraan gekoppelde oude emotie) naar boven die het meest relevant lijkt te zijn voor die nieuwe situatie.

“Ervaringen van vroeger kunnen nog veel invloed hebben op je emoties en gedrag van nu”.

We reageren op basis van ervaringen uit het verleden

Op basis van oude ervaringen (met daaraan gekoppelde emoties) reageren we in het heden. De ervaringen van vroeger kunnen daardoor nog veel invloed hebben op ons gedrag en onze emoties van nu. Dit zijn vaak minder bewuste, verdrongen of onderbewuste ervaringen. Hierdoor zijn we geneigd de oorzaak van onze emoties buiten onszelf te zoeken (bij een situatie of persoon), terwijl de diepere oorzaak bij onszelf en onze eigen oude ervaringen ligt.

Vaak hebben we in een fractie van een seconde al gereageerd

Vaak reageren we al voordat we beseffen waar die primaire reactie vandaan komt. Soms zijn we ons daarvan bewust en soms ook niet. Veelal hebben we geen bewuste herinneringen aan de oude ervaringen die nog steeds zoveel invloed op onze emoties, houding en gedrag van nu hebben. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat we 95% van onze beslissingen (acties en reacties) onbewust nemen. Het onbewuste heeft al gekozen en het bewuste komt er achteraan om deze keuze te rechtvaardigen en rationaliseren.

Van klachten, naar minder klachten, naar klachtenvrij

In regressie maken we contact met het onderbewuste waar de diepere oorzaak van onze klachten, problemen en onze acties en reacties te vinden zijn. Door regressie worden we ons daarvan bewust. Onverwerkte ervaringen kunnen naar boven worden gehaald, zodat deze alsnog kunnen worden verwerkt, het geeft inzichten, het lost problemen op en het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. Doordat we de diepere oorzaak van onze klachten verwerkt hebben kunnen we ‘klachten veroorzakende’ gedachten en emoties loslaten. Omdat we ons bewust zijn geworden van ons ‘klachten veroorzakend gedrag’, kunnen we dat veranderen.

Lees ook

Heb je een vraag of wil je een afspraak?

Om prettige en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een (gratis) kennismakingsgesprek, zodat je kan ervaren of het goed voelt.  Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact op