Van botsende opvoedingsstijlen naar harmoniemodel; Hoe dan?

Papa zegt nee en is consequent, met mama valt te praten

Pieter en Loes vormen het klassieke voorbeeld van tegenpolen. Pieter houdt van structuur en is standvastig met regels. Loes, daarentegen, gaat flexibel door het leven en hanteert een minder strikte benadering van regels.

Hun kinderen hebben deze verschillen snel opgemerkt: bij papa is een ‘nee’ definitief, terwijl er bij mama ruimte is voor overleg.

De last op Loes’ schouders

Loes geniet ervan nodig te zijn, maar de constante stroom van vragen, het helpen met huiswerk en het chauffeuren leggen een zware last op haar schouders. Uitgeput en zoekend naar balans, uitte ze haar frustratie bij Pieter. Hij was bereid om te helpen, op voorwaarde dat de kinderen hun afspraken zouden nakomen.

Een doorbraak door dialoog

Op een avond, gewijd aan open gesprekken, vonden ze de oplossing. Ze besloten tot een betere verdeling van taken, waarbij Loes expliciet vaker zou verwijzen naar Pieter. Het doel was om consequent te blijven, maar dan op een manier die bij beiden past. Loes leerde steviger ‘nee’ te zeggen, terwijl Pieter zich meer openstelde voor flexibiliteit en onderhandelingen.

Het resultaat: een harmonieus gezin

Deze nieuwe aanpak resulteerde in een gezinsdynamiek die bloeit op de juiste mix van discipline en flexibiliteit. Door inzicht te krijgen in en aanpassingen te maken aan hun opvoedingsstijlen, vormen Pieter en Loes nu een sterker en gelukkiger team.

De kinderen genieten van duidelijkheid over wat wel en niet kan. Pieter en Loes behouden hun eigenheid zonder in te boeten op gezinsgeluk.

Versterken jullie opvoedingsstijlen elkaar of is er sprake van botsing?

Als je meer blogs wil zien klik dan op: volgende blog

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook