Lees jij de behoefte achter de emoties van je kind of je partner?

Hij begreep niet waarom Maria nooit ingreep bij zulke scheldpartijen

Op een avond, niet zo lang geleden, zat Maria met haar drie kinderen en hun stiefvader Pim aan tafel. Het was zo’n typisch familiediner, tot een vraag van Maria aan haar jongste, Mariëlle, verkeerd viel.

Mariëlle’s reactie was heftig: een stortvloed aan scheldwoorden. Pim probeerde de vrede te bewaren, maar kreeg de wind van voren. Maria koos Mariëlle’s kant, tot Pim’s verbazing: “jij hebt je er niet mee te bemoeien”. Pim  begreep maar niet waarom Maria nooit ingreep bij zulke scheldpartijen.

Pim zag alleen de boze uitbarstingen, terwijl Maria verder keek

Dit voorval zette Pim aan het denken en hij besprak het met zijn vriend Paul, expert in verbindende communicatie.

Paul legde uit dat Pim en Maria vanuit twee verschillende perspectieven naar de situatie keken. Pim zag alleen de woede-uitbarstingen, terwijl Maria verder keek: zij probeerde te begrijpen wat er diep vanbinnen bij Mariëlle speelde. Maria zag Mariëlle’s gedrag als een signaal van een onderliggend probleem, iets dat haar dwarszat.

Samen hadden ze naar oplossingen gezocht en de rust was teruggekeerd

Deze nieuwe invalshoek was een openbaring voor Pim; een eyeopener.  Die avond sprak hij met Maria, die bevestigde dat dit precies was hoe zij de situatie zag. Ze had al met Mariëlle gesproken, die vertelde dat ze problemen had met vriendinnen en haar huiswerk.

Samen hadden ze naar oplossingen gezocht en de rust was teruggekeerd bij Mariëlle. Ze bood zelfs uit haarzelf excuses aan.

Het belang van kijken naar wat er onder de oppervlakte speelt

Deze ervaring leerde Pim iets belangrijks over het ouderschap en het belang van kijken naar wat er onder de oppervlakte speelt. Soms is wat we zien als ‘slecht gedrag’, slechts het topje van de ijsberg.

Er is vaak zoveel meer gaande in de binnenwereld van een kind. Door verder te kijken en echt te luisteren, kunnen we de werkelijke behoeften van onze kinderen begrijpen en aanpakken.

En jij? Zie jij de behoefte achter de emoties van je kind of van je partner?

Als je meer blogs wil zien klik dan op: volgende blog

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook