Ik ga het anders doen dan mijn ouders; leren van hun fouten

Onze kinderjaren worden gekleurd door acties van onze ouders

Deze jaren bepalen grotendeels wie we zijn, hoe we ons voelen en hoe we handelen.

Weet je nog die keer dat je moeder zich een uur in de tijd vergist had bij het ophalen van school, waarbij je een uur vol vertwijfeling stond te wachten. Dat uur leek eeuwen te duren met paniekgedachten; “Zou ze me ooit nog ophalen?”

Of die paar keer dat je ouders in jouw bijzijn heftige ruzie maakten en dat jij dacht dat het door jou kwam en jij je daardoor schuldig voelde.

Acties van je ouders van toen hebben invloed op je gedrag en emoties van nu

Die ruzies en die keer dat ze de tijd vergaten, waren voor je ouders waarschijnlijk kleinigheden die ze allang vergeten zijn, maar voor jou (als kind) waren dat heftige gebeurtenissen. Gebeurtenissen die diep in je onderbewuste gegrift zijn. Misschien ben je het allang vergeten, maar onderbewust beïnvloeden ze nog steeds je gedrag en emoties.

Onze ‘fouten’ zullen net zo’n blijvende indruk op onze kinderen achterlaten

Nu, als ouders, staan we voor dezelfde uitdagingen. Deze bewustwording drijft ons om het beter te doen, om de patronen van het verleden te doorbreken. Het gaat er niet om foutloos te zijn, maar wel om ‘bewust’ in onze opvoeding te staan.

Hoe kunnen we deze patronen van het verleden doorbreken?

Door met onze kinderen in gesprek te gaan over zowel de leuke als de minder leuke dingen van de dag.  We duiken dieper in hun gedachten en gevoelens door het stellen van vragen, zoals:

Wat vond je het leukste vandaag?  Wat is jouw allergrootste wens? Als je iets kon toveren, wat zou dat dan zijn? Wat vond je het minst leuk vandaag? Waar ben jij bang voor?  Wat zou je willen veranderen aan mij, school of …? Waar ben je het meest dankbaar voor?

We bouwen bruggen naar hun innerlijke wereld

Dit zijn niet zomaar gesprekken; het zijn bruggen naar hun innerlijke wereld, manieren om hen te helpen hun ervaringen te verwerken en te begrijpen.

Zo nemen we de lessen uit onze jeugd mee en zetten deze om in krachtige leermomenten voor onze kinderen, in de hoop de cyclus van onbedoelde ‘fouten’ te doorbreken.

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je kinderen het beste meenemen uit hun jeugd?  

Als je meer blogs wil zien klik dan op: volgende blog

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook