Hoe ga je om met ongewenst pubergedrag?

Opvoeden van pubers kan aanvoelen alsof je constant een zeilboot moet bijsturen

Een zeilboot in stormachtig weer. Je probeert koers te houden, maar de golven van hormonen en nieuwe ervaringen zorgen voor onverwachte wendingen.

Hieronder duik ik in een paar veelvoorkomende uitdagingen en deel ik hoe een kleine verandering in aanpak een wereld van verschil kan maken.

Wat er gebeurde in de ongewenste situatie

Stel je voor: je tiener zit weer eens urenlang te gamen, z’n telefoon is praktisch vergroeid met z’n hand, de slaapkamer is een mijnenveld van kleren en oude chipszakken.

Zijn nieuwe vriendengroep… laten we zeggen, ze zouden niet je eerste keuze zijn. Als ouder probeerde je het waarschijnlijk met “Opruimen nu!” of “Zet die game nu uit!”, vaak op momenten dat de frustratie al hoog opgelopen was.

Reactie? Een dichtslaande deur, ogen die rollen of een snauw. Hoe harder je duwde, hoe meer ze zich afzetten.

Het inzicht dat richting de gewenste situatie leidde

1. Het keerpunt kwam toen ik besefte dat timing alles is.  Een gesprek aanknopen als de emoties hoog oplopen, werkt averechts. Wachten op een moment van rust, wanneer we beiden wat meer ontspannen zijn, maakte dat we echt konden praten.

2. We bespraken ook de consequenties als hij zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.  Deze consequenties heeft hij zelf bedacht. Dit gaf mijn tiener het gevoel dat hij zelf verantwoordelijk is.

3. Daarnaast hebben we vragen gesteld, zoals: “Hoe denk je dat jouw gedrag invloed heeft op de rest van het gezin?”  Dit hielp hem de impact van zijn acties op anderen te begrijpen, zich in anderen te verplaatsen en zich zo meegaander op te stellen.

Wat er gebeurt in de gewenste situatie

Nu is het thuis een stuk rustiger. De games gaan nog steeds aan, maar er zijn duidelijke grenzen en tijden afgesproken.

Zijn kamer? Niet perfect, maar hij ruimt het meestal op zonder dat ik erom moet vragen, omdat we duidelijke afspraken hebben.

Die ‘foute vrienden’? Ik heb ze een paar keer uitgenodigd voor het avondeten. Kennis maken met ze gaf mij perspectief en hielp me mijn zorgen te uiten op een ondersteunende manier.

Heb jij een effectieve methode hoe je met ongewenst pubergedrag omgaat?

Als je meer blogs wil zien klik dan op: volgende blog

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook