Is het effect van regressietherapie bewezen?

Ja, door Prof. Dr. Albert K. Groen, UMC (Amsterdam, januari 2024).

De eerste staaf  geeft de klachten aan voorafgaand aan de therapie.  De 2de en 3de staaf laten het welbevinden na 2 en 4 maanden zien. Dat is bijna gelijk aan een ‘gezonde’ controlegroep. Zie grafieken:

Grootste effect therapie op totaal BSI uitslag na 2 maanden

Regressietherapie is bewezen effectief. Na twee maanden is de score bijna op het niveau van de gemiddelde "gezonde Nederlander".

Effect therapie op sub-categorieën in BSI-53

Regressietherapie is bewezen effectief. Na twee maanden is de score bijna op het niveau van de gemiddelde "gezonde Nederlander".

Aantal sessies

Regressietherapie, regressietherapeut. Zeer effectieve en efficiënte therapie. Gemiddeld aantal sessies tussen 1 en 3.

Toelichting wetenschappelijk onderzoek

Het effect van regressietherapie (RT) m.b.t. een verscheidenheid aan psychische klachten. Door Prof. Dr. Albert K. Groen, UMC (Amsterdam, januari 2024).

Resultaten

  • RT blijkt zeer effectief te zijn. De totaalscore van de BSI-53 daalde van een waarde van 0,91 naar 0,50 na na 2 maanden en 0,48 na 4 maanden.
  • Een score van 0,48 ligt dicht bij de waarde van 0,42 die gemeten is in een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.
  • Alle 9 domeinen van de BSI-53 vragenlijst toonden een vergelijkbare afname in score, de gemiddelde afname was 47%.
  • Voor de meeste studiedeelnemers was één enkele sessie al voldoende. Het gemiddelde aantal sessies was 3. Vier of meer sessies voegde niet veel toe.
  • 42 % van de deelnemers aan het onderzoek, is voordat men met RT begon eerst in therapie geweest bij een psycholoog of psychiater. Bij deze groep is RT effectiever gebleken dat de behandeling bij een psycholoog of psychiater.

Methoden

In totaal vulden 169 proefpersonen een BSI-53 vragenlijst in voor aanvang van de behandeling, evenals na 2 en 4 maanden therapie.

Vijftien erkende regressietherapeuten voerden therapie uit volgens een gestandaardiseerd protocol. Wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten werden anoniem ingediend bij een onafhankelijke organisatie (Viplive). Deze analyseerde de resultaten en rapporteerde aan een onafhankelijke onderzoeker.

Conclusie

Deze studie toont aan dat regressietherapie effectief is omdat de klachten zeer sterk afnamen en efficiënt omdat er maar enkele sessies voor nodig waren.

Paul-Hooijdonk, regressietherapie, regressietherapeut, verbindende communicatie

Reserveer nu een sessie of stel een vraag

Om prettig en effectief te kunnen werken, is het belangrijk dat het tussen ons klikt. Daarom hebben we eerst een gratis kennismakingsgesprek (telefoon), zodat je kan ervaren of het goed voelt. Daarna beslis je of je een afspraak wilt inplannen.

Neem contact opMeer over Paul
Lees ook